Olstorp lite historia
Olstorps herrgård ligger intill näset mellan sjöarna Västra och Östra Lägern. En av gårdarna i bygden som en gång tillhört Vreta eller Vadstena kloster, men privatägt sedan 1621 och avstyckat 1920.
Under åren 1925 – 1938 bodde min farmor o farfar Hildur och Alvin i det som kallas längan i Olstorp och arbetade som rättare och kokerska på Olstorps herrgård. I Olstorp har bott många av mina förfäder på fars sida.
Herrgårdsbyggnaden (bilen till höger) är från 1789 med utsikt över båda sjöarna Västra och Östra Lägern.
Olstorpsbäcken
rinner ca 600 m mellan sjöarna Västra och Östra Lägern, och ingår i Svartåns avrinningsområde. Olstorpsbäckens strömmande vatten har länge utnyttjats för vattenkraft. På en skylt i området anges t.o.m. att så mycket som 14 vattenhjul snurrat i ån och att ansamlingen av småindustrier här under 1800-talet var den största i Ydre kommun. Vid strömfåran har det legat flera industrier, av vilka en hel del lämningar kvarstår, bl.a. såg, tegelbruk, oljeslageri och hammarsmedja.
Vattenkraftstation Åren 1905-08 lät den dåvarande ägaren till säteriet gräva en kanal mellan sjöarna, parallellt med och nordöst om bäckfåran, för att anlägga ett vattenkraftverk. Den gamla fåran blev därför torrlagd och de vattendrivna industrierna kunde inte drivas längre – endast sågen, kvarnen och tröskverket drevs vidare med hjälp av elström från kraftstationen. Vid den gamla åfåran låg bl.a. en snickeriverkstad som drevs av Oscar Gustafsson en bror till min farmors mor.
Kraftstationen är i drift och tillhör Tranås energi. Det mesta av vattnet mellan sjöarna rinner alltså genom kanalen men viss minimitappning sker numera i den gamla åfåran vilket gynnar fisk och musslor. De första maskinisterna vid kraftstationen var bröderna Hugo och Ture Gustafsson som var kusiner till min farmor.
Västra Ryds socken
har medeltida ursprung med namnet Ryds sockensom sedan senast 1777 fick sitt nuvarande namn. 1 april 1877 överfördes till denna socken 23 3/4 mantalfrån Askeryds sockeni Norra Vedbo häradbestående av Lägerbobygden: Olstorp med flera gårdar. Vid kommunreformen 1862övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Västra Ryds församlingoch för de borgerliga frågorna till Västra Ryds landskommun. Landskommunen uppgick 1952 i Ydre landskommunsom 1971 blev Ydre kommun. Socknen har tillhört samma fögderieroch domsagorsom Ydre härad. De indelta soldaternatillhörde Första livgrenadjärregementet, Ydre kompani och Andra livgrenadjärregementet
Forn- och kulturlämningar
Över den gamla vattenfåran finns Stenvalvsbro byggdes1802, dammvall 23 m lång 5 m bred och 3 m hög,